Przepis na Ciasto bakaliowe z brzoskwiniami i galaretką

Składniki potrzebne do przepisu: Ciasto bakaliowe z brzoskwiniami i galaretką

  • cukier 1 szklanka
  • orzechy włoskie posiekane 200 g
  • rodzynki 100 g
  • wiórki kokosowe 100 g
  • białka 8 sztuk
  • żółtka 3 sztuki
  • mąka 1 łyżka
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 30min.
    Czas przygotowania: 2 godz.
    Czas pieczenia: 30 min.

     

    jak przyrządzić Ciasto bakaliowe z brzoskwiniami i galaretką ?

    Ciasto – ubijamy białka z cukrem, dodajemy stopniowo żółtka, bakalie i mąkę z proszkiem, delikatnie mieszamy na jednolite ciasto.

    Ciasto podzielić na 2 równe części. Blaszkę o wymiarach 21×37 cm wyłożyć papierem. Jedną część ciasta wyłożyć do formy. Piec ok. 30 minut w temp. 180 C. Drugie ciasto upiec w ten sam sposób.

    Masa – gotujemy sok z brzoskwiń, do gotującego dodajemy sporządzoną zawiesinę z żółtek, budyni, cukru i mąki – gotujemy budyń (studzimy).

    Ucieramy masło, dodajemy ostudzony budyń.

    Przekładanie ciasta:

    Jeden blat ciasta – 1/2 masy – namoczone w kawie delicje – druga część masy – drugie ciasto – na wierzch układamy pokrojone brzoskwinie i zalewamy galaretką brzoskwiniową.

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22556