Składniki potrzebne do przepisu: Ciasto bakaliowe z brzoskwiniami i galaretką
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 30min.
Czas przygotowania: 2 godz.
Czas pieczenia: 30 min.
jak przyrządzić Ciasto bakaliowe z brzoskwiniami i galaretką ?
Ciasto – ubijamy białka z cukrem, dodajemy stopniowo żółtka, bakalie i mąkę z proszkiem, delikatnie mieszamy na jednolite ciasto.
Ciasto podzielić na 2 równe części. Blaszkę o wymiarach 21×37 cm wyłożyć papierem. Jedną część ciasta wyłożyć do formy. Piec ok. 30 minut w temp. 180 C. Drugie ciasto upiec w ten sam sposób.
Masa – gotujemy sok z brzoskwiń, do gotującego dodajemy sporządzoną zawiesinę z żółtek, budyni, cukru i mąki – gotujemy budyń (studzimy).
Ucieramy masło, dodajemy ostudzony budyń.
Przekładanie ciasta:
Jeden blat ciasta – 1/2 masy – namoczone w kawie delicje – druga część masy – drugie ciasto – na wierzch układamy pokrojone brzoskwinie i zalewamy galaretką brzoskwiniową.