Przepis na Ciasto biszkoptowe

Ciasto biszkoptowe

Ile porcji: 4

Łączny czas przyrzadzenia: 45min.
Czas przygotowania: 45 min.

Jak przyrządzić Ciasto biszkoptowe?

Blaszka musi być wysmarowana tłuszczem i wyłożona papierem śniadaniowym, posypana tartą bułką lub kaszą manną.

Wbić jaja do miski, wsypać cukier i sól, ubijać do białości i zgęstnienia.

Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia przesianą przez sito, zmieszać lekko i wylewać do blaszki.

Piec w dobrze nagrzanym piekarniku 15 – 20 minut.

Gdy ciasto nabierze koloru, znaczy to, że jest upieczone.

Można upewnić się o tym, wbijając w nie patyczek.

Jeśli jest suchy, można wyjmować z piekarnika i wyłożyć na ściereczkę.

Zdjąć papier, okruszki zebrać nożem na talerzyk.

Posmarować ciasto dżemem, obsypać okruszkami.

Można też na tym cieście ułożyć owoce np.z kompotu i zalać gęstniejącą galaretką.