Przepis na Ciasto cytrynowe

Ciasto cytrynowe

Ile porcji: 12

Łączny czas przyrzadzenia: 45min.
Czas przygotowania: 20 min.
Czas pieczenia: 25 min.

Jak przyrządzić Ciasto cytrynowe?

Ciasto: Rozbić jaja, żółtka utrzeć na pianistą masę z sokiem wyciśniętym z cytryny, zapachem cytrynowym, 5 łyżkami cukru i cukrem waniliowym. Z białek ubić sztywną pianę, dodać resztę cukru, pianę przelać do masy żółtkowej. Mąkę ziemniaczaną, mąkę i proszek do pieczenia wymieszać i dodać do masy, ostrożnie wymieszać. Na końcu dodać płynne masło.

Podłużną formę wysmarować tłuszczem i wlać ciasto.

Piec około 25 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.

Polewa: Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny, zabarwić niewielką ilością barwnika. Polać wystudzone ciasto.