Składniki potrzebne do przepisu: Ciasto czekoladowo-wiśniowe
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 15min.
Czas przygotowania: 75 min.
jak przyrządzić Ciasto czekoladowo-wiśniowe ?
Ramę utrzeć z cukrem + cukier waniliowy na jasną masę, dodając po jednym jajku. Następnie dodać proszek, rum, sól, startą czekoladę i dobrze wymieszać. Dodać mąkę i migdały (mogą być orzechy mielone 200gr)
tortownicę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą, wykładamy masę. Na całej powierzchni układamy odsączone wiśnie, niezbyt głęboko, gdyż w czasie pieczenia i tak się zapadną. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni, obniżyć temperaturę do 160 i piec ok 45-50 min. Z termoobiegiem. Najlepiej sprawdzić patyczkiem czy placek się upiekł. Dekorujemy po wystygnięciu bitą śmietaną
ubijamy schłodzoną śmietanę. Dodajemy cukier, usztywniacz i jeszcze chwilę ubijamy. Śmietanę możemy podać w oddzielnym naczyniu