Przepis na Ciasto czekoladowo-wiśniowe

Składniki potrzebne do przepisu: Ciasto czekoladowo-wiśniowe

  • >Rama 200 gr
  • cukier 175 gr
  • cukier waniliowy 1 op
  • jajka 4 szt
  • >zapach rumowy 1/2 op
  • sól 1/2 łyżeczki
  • proszek do pieczenia 1 op
  • mąka 125 gr
  • płatki migdałowe 100 gr
  • czekolada 100 gr
  • >wiśnie(mogą być z kompotu) 375 gr
  • śmietana 30% 200 ml
  • cukier puder 1 łyżka
  • >usztywniacz do śmietany 1 op
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 15min.
    Czas przygotowania: 75 min.

     

    jak przyrządzić Ciasto czekoladowo-wiśniowe ?

    Ramę utrzeć z cukrem + cukier waniliowy na jasną masę, dodając po jednym jajku. Następnie dodać proszek, rum, sól, startą czekoladę i dobrze wymieszać. Dodać mąkę i migdały (mogą być orzechy mielone 200gr)

    tortownicę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą, wykładamy masę. Na całej powierzchni układamy odsączone wiśnie, niezbyt głęboko, gdyż w czasie pieczenia i tak się zapadną. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni, obniżyć temperaturę do 160 i piec ok 45-50 min. Z termoobiegiem. Najlepiej sprawdzić patyczkiem czy placek się upiekł. Dekorujemy po wystygnięciu bitą śmietaną

    ubijamy schłodzoną śmietanę. Dodajemy cukier, usztywniacz i jeszcze chwilę ubijamy. Śmietanę możemy podać w oddzielnym naczyniu

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22556