Składniki potrzebne do przepisu: Ciasto drożdżowe z wiśniami
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 0min.
Czas przygotowania: 2 godz.
jak przyrządzić Ciasto drożdżowe z wiśniami ?
Masło lub margarynę wstawiamy w rondelku do gorącej wody, by się roztopiła a następnie odstawiamy do wystygnięcia. Mąkę przesiewamy mieszamy z rozrobionymi w odrobinie ciepłego mleka drożdżami oraz solą. Dodajemy resztę letniego mleka, cukier, całe jajo, żółtka i skórkę cytrynową lub aromat cytrynowy. Wyrabiamy ciasto, dodając pod koniec schłodzony tłuszcz i wyrabiamy, aż ciasto będzie odstawać od boków i dna naczynia, oraz od naszych dłoni. Nakrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Wiśnie po umyciu i wydrylowaniu lekko odsączamy z nadmiaru soku na sicie. Blachę 22 x 37 cm smarujemy kasią i oprószamy bułką tartą lub mąką. Ciasto rozciągamy na stolnicy na wymiary blaszki, wykładamy na nie wiśnie posypujemy bułką tartą zmieszaną z cukrem i zwijamy ciasto tak jak na struclę. Wykładamy ciasto na wysmarowaną i posypaną bułką tartą blaszkę i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 15 minut. Pieczemy ciasto 45 min w temp. 180 st. Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem lub pozostawiamy bez posypki.