Przepis na Ciasto drożdżowe_posypane_kruszonką

Ciasto drożdżowe_posypane_kruszonką

Ile porcji: 11

Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 1 godz.

Jak przyrządzić Ciasto drożdżowe_posypane_kruszonką?

Drożdże (trzeba zastosować ilość według przepisu na opakowaniu) cukier, sól, żółtka, olej, mleko – wymieszać z mąką. Wyrobić ciasto tak długo aż będzie odstawało od ręki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość – wyłożyć na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Wyrównać.

KRUSZONKA:

Masło (roztopić i ostudzić) mąkę i cukier wymieszać i ugnieść grudki. Ciasto posmarować rozbełtanym 1 białkiem. Posypać kruszonką. Odstawić powtórnie do wyrośnięcia. Piec w 180st.około 45 min.(aż nabierze koloru złotego). Kroić zimne.