Przepis na Ciasto jabłkowe z chmurkami

Ciasto jabłkowe z chmurkami

Ile porcji: 12

Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 45min.
Czas przygotowania: 60 min.
Czas pieczenia: 45 min.

Jak przyrządzić Ciasto jabłkowe z chmurkami?

Jajka wybić do miski.

Wsypać cukier i ubijać na parze do momentu powstania puszystej masy.

Margarynę roztopić i ostudzić.

Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszać.

Jabłka umyć i obrać ze skórki. Pokroić na plastry.

Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Na wierzch ciasta ułożyć pokrojone jabłka. Posypać cynamonem.

Piec ok. 35-45 minut w 180 stopniach.

Białka ubić na sztywno, wsypać cukier i ubijać aż do powstania lśniącej masy.

Dziesięć minut przed końcem pieczenia wyłożyć ubitą pianę i zapiec. Po upieczeniu ostudzić.