Przepis na Ciasto jogurtowe z czerwonym grejpfrutem

Ciasto jogurtowe z czerwonym grejpfrutem

Ile porcji: 6

Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
Czas przygotowania: 1 dni

Jak przyrządzić Ciasto jogurtowe z czerwonym grejpfrutem?

Oddzielić żółtko jajka od białka. Dodać do białka 1 łyżkę zimnej wody i ubić mikserem na bardzo sztywną pianę.

Nadal ubijając, wsypać stopniowo cukier.

Przestawić mikser na najniższe obroty i dodać żółtko, a następnie mieszankę z mąki pszennej, proszku do pieczenia i 20 g mąki ziemniaczanej.

Ciasto rozsmarować na głębokiej blasze (20 x 20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika.

– piekarnik elektryczny – 200-225stopni C,

– z obiegiem powietrza – 180 °C,

– gazowy – stopień 3-4.

Pieczemy około 12-15 minut.

Wycisnąć sok z 1 grejpfruta (co daje ok. 1/4 1 soku).

Resztę mąki ziemniaczanej rozprowadzić w wystarczającej ilości soku.

Pozostały sok zagotować z cukrem i cukrem waniliowym.

Stale mieszając, dodać do wrzątku rozrobioną mąkę. Zagotować, zdjąć z kuchenki i przestudzić, często mieszając.

Stopniowo dodawać jogurt.

Na koniec wymieszać krem z żelatyną, przygotowaną zgodnie ze wskazówkami producenta.

Ciasto zdjąć z blachy, odwracając ją do góry dnem, i usunąć papier.

Pozostawić do ostygnięcia, po czym znów przełożyć na blachę.

Konfiturę utrzeć na gładką masę i posmarować nią ciasto.

Obrać 4 grejpfruty, usuwając jednocześnie białą, transparentną skórkę (albedo).

Podzielić na półksiężyce i usunąć cieniutkie błonki.

Odłożyć kilka kawałków do dekoracji, a resztę rozłożyć na cieście.

Rozprowadzić na wierzchu krem, udekorować kawałkami grejpfruta.

Wstawić na ok. 3 godziny do lodówki.

Posypać skórką limonki.