Przepis na Ciasto jogurtowe z truskawkami

Ciasto jogurtowe z truskawkami

Ile porcji: 8

Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 20 min.
Czas pieczenia: 40 min.

Jak przyrządzić Ciasto jogurtowe z truskawkami?

biszkopt:

Jaja utrzyj z cukrem, następnie dodaj mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Wszystko delikatnie wymieszaj. Wlej do formy i piecz przez 40 min. Po ostudzeniu przekrój biszkopt wzdłuż na pół tak, aby powstały dwa placki.

Zrób masę jogurtową: śmietankę ubij na sztywno z cukrem. Żelatynę rozpuść w garnku z gorącą wodą nie dopuszczając do wrzenia. Poczekaj, aż żelatyna wystygnie. Połącz żelatynę z ubitą śmietaną, jogurtem i sokiem cytryny, wymieszaj.

Przełóż masą jogurtową biszkopty. W środek włóż truskawki. Ostrożnie wybierz krem z boków ciasta za pomocą noża. Na wierzchu ciasta poukładaj pokrojone truskawki i wstaw na 1 godz. do lodówki.

Do dekoracji boków ciasta można użyć wiórków kokosowych.