Przepis na Ciasto kakaowe z jabłkami i rodzynkami

Ciasto kakaowe z jabłkami i rodzynkami

Ile porcji: 1

Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 30min.
Czas przygotowania: 30 min.
Czas pieczenia: 60 min.

Jak przyrządzić Ciasto kakaowe z jabłkami i rodzynkami?

Jabłka obrać i pokroić w cząstki. Zasypać cukrem 1/2 szklanki cukru – zwykłego. Odstawić – najlepiej na całą noc albo chociaż na 2 godziny. Co jakiś czas należy całość przemieszać.

Rodzynki zalać wrzątkiem i odstawić na 15 minut. Później odcedzić.

Mąkę wymieszać z sodą, proszkiem do pieczenia i kakao.

Jajka i żółtka utrzeć z cukrem brązowym i wanilinowym.

Dodać mąkę – przesianą. Następnie olej i wszystko zmiksować.

Na koniec dodajemy jabłka z cukrem i rodzynki. Dobrze ze sobą mieszamy.

Ciasto przekładamy do formy z papierem do pieczenia.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Pieczemy przez ok. 60 minut.