Przepis na Ciasto Maciek

Ciasto Maciek

Ile porcji: 11

Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 0min.
Czas przygotowania: 2 godz.

Jak przyrządzić Ciasto Maciek?

Biszkopt jasny:

ubić 4 białka na sztywno, dodać 2/3 szklanki cukru,4 żółtka, a na koniec 2/3 szklanki mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Upiec, ostudzić.

Biszkopt różowy:

ubić 4 białka, dodać 2/3 szklanki cukru, 4 żółtka,a na końcu 1/2 szklanki mąki wymieszanej z proszkiem i kisielem. Wyłożyć do blaszki, upiec, ostudzić.

Biszkopt kakaowy:

ubić 4 białka ,dodać 2/3 szklanki cukru i 4 żółtka.

Połączyć z 1/2 szklanki mąki wymieszanej z kakao i proszkiem do pieczenia. Upiec, ostudzić.

Krem:

wymieszać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, żółtka i 1/2 szklanki mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, dodać roztrzepane żółtka i gotować do zgęstnienia, cały czas mieszając. Ostudzić. Utrzeć masło, połączyć z budyniem.

Przełożenie ciasta:

biszkopt jasny – Nutella – biszkopt wiśniowy – krem budyniowy – biszkopt kakaowy – polewa