Przepis na Ciasto marchewkowe

Składniki potrzebne do przepisu: Ciasto marchewkowe

  • jajka 4
  • cukier 1,5 szklanka
  • marchew starta na grubych oczkach 2 szklanka ubita
  • margaryna 3/4 kostka 250g
  • cukier waniliowy 2 łyżeczki
  • cynamon 4 łyżeczki
  • soda oczyszczona 2 łyżeczki płaskie
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki płaskie
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
    Czas przygotowania: 1 godz.

     

    jak przyrządzić Ciasto marchewkowe ?

    Wykonanie ciasta:

    Całe jaja ubić z cukrem. Dodać marchewkę, mąkę i pozostałe sypkie składniki. Masło rozpuścić, ostudzić i wlać do masy. Dokładnie wszystko wymieszać.

    Przełożyć ciasto do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy. Wstawić do piekarnika i piec ok. 50 min w 180−200 stopniach.

    Wykonanie polewy:

    Masło i serek śmietankowy powoli rozpuścić w garnku, wymieszać z cukrem pudrem i waniliowym.

    Mój pomysł na polewę:

    Co do polewy to troszeczkę ją udoskonaliłam. Zamiast serka śmietankowego dodałam Danio waniliowy (120g) do roztopionego i ciepłego masła, wymieszałam, dodałam szklankę zwykłego ziarnistego cukru i 2 łyżeczki cukru waniliowego, kilka kropel olejku arakowego, łyżeczkę kakao i była jeszcze lepsza

    Przestudzoną polewą polewać ciasto.

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22556