Składniki potrzebne do przepisu: Ciasto marchewkowe
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 1 godz.
jak przyrządzić Ciasto marchewkowe ?
Wykonanie ciasta:
Całe jaja ubić z cukrem. Dodać marchewkę, mąkę i pozostałe sypkie składniki. Masło rozpuścić, ostudzić i wlać do masy. Dokładnie wszystko wymieszać.
Przełożyć ciasto do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy. Wstawić do piekarnika i piec ok. 50 min w 180−200 stopniach.
Wykonanie polewy:
Masło i serek śmietankowy powoli rozpuścić w garnku, wymieszać z cukrem pudrem i waniliowym.
Mój pomysł na polewę:
Co do polewy to troszeczkę ją udoskonaliłam. Zamiast serka śmietankowego dodałam Danio waniliowy (120g) do roztopionego i ciepłego masła, wymieszałam, dodałam szklankę zwykłego ziarnistego cukru i 2 łyżeczki cukru waniliowego, kilka kropel olejku arakowego, łyżeczkę kakao i była jeszcze lepsza
Przestudzoną polewą polewać ciasto.