Przepis na Ciasto poduszki zw. poduszkowcem

Ciasto poduszki zw. poduszkowcem

Ile porcji: 32

Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 15min.
Czas przygotowania: 30 min.
Czas pieczenia: 45 min.

Jak przyrządzić Ciasto poduszki zw. poduszkowcem?

Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z połową cukru na puszysty kogel-mogel, następnie dodać olej i wodę, zmiksować. Białka ubić z pozostałym cukrem na sztywną pianę i wmieszać do masy żółtkowej. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao wymieszać razem, a następnie przesiać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać. Przelać ciasto do wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem blachy, wygładzić powierzchnię. Przygotować masę serową – utrzeć razem wszystkie jej składniki. Następnie przełożyć ją do woreczka, uciąć róg i wyciskać na kakaowe ciasto tworząc kwadraty. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°c przez około 30-35 minut ( u mnie 45min. I mimo to ciasto złapało lekkiego zakalca następnym razem potrzymam parę minutek dłużej)- to chyba zależy od piekarnika.