Przepis na Ciasto sople lodu

Ciasto sople lodu

Ile porcji: 20

Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 30min.
Czas przygotowania: 60 min.
Czas pieczenia: 30 min.

Jak przyrządzić Ciasto sople lodu?

Biszkopt kakaowy:

Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, dodajemy resztę składników i lekko mieszamy. Pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut. Chłodny przekrawamy na pół.

Poncz:

Z podanych składników przygotowujemy poncz i ponczujemy zimne placki.

Masa:

Budyń gotujemy na mleku, studzimy, masło ucieramy z cukrem i chłodnym budyniem.

Masa mlekowa:

Margarynę zagotowujemy z cukrem i 3 łyżkami wody. Studzimy. Mieszamy z 2 szklankami mleka, dzielimy na 2 części, do jednej dodajemy kakao, a do drugiej 2 łyżki mleka w proszku.

Przełożenie ciasta:

Biszkopt kakaowy -połowa masy- biszkopt kakaowy -reszta masy w nią wbijamy przekrojone na pół biszkopty, miejscem przecięcia wkładamy w masę, jeden koło drugiego- na nie kupkami dajemy masę mlekową na przemian kakaową z jasną, wierzchu nie wyrównujemy, tylko posypujemy czekoladą.