Przepis na Ciasto Tiramisu

Składniki potrzebne do przepisu: Ciasto Tiramisu

  • >napar kawy mocny 450 ml
  • cukier puder 20 dag
  • kakao gorzkie w proszku 1 łyżka
  • >likier amaretto lub rum 50 ml
  • biszkopciki podłużne 20 dag
  • serek mascarpone 75 dag
  • żółtko 6 szt
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 45min.
    Czas przygotowania: 45 min.

     

    jak przyrządzić Ciasto Tiramisu ?

    1. Żółtka wbij do rondelka i ustaw go w większym naczyniu z wrzątkiem. Całość podgrzewaj na małym ogniu, stopniowo dosypując połowę cukru i ubijając, aż powstanie gęsty, gładki krem.

    2. Serek mascarpone zmiksuj z resztą cukru pudru, połącz z masą żółtkową. Smak masy serowej będzie bardziej delikatny, jeśli dodamy do niej sztywną pianę ubitą z 4-6 białek. Pamiętać, żeby mieszać bardzo ostrożnie, inaczej piana się porwie, krem straci puszystość.

    3. Na dnie głębokiej prostokątnej blaszki (20x30cm) rozłóż ciasno 1/3 biszkopcików. Przykryj 1/3 kremu. Resztę ciastek skrop kawą (najlepiej zaparzonej w ekspresie) wymieszaną z amaretto lub rumem. Układaj na przemian warstwy biszkoptów i masy serowej, aż do wyczerpania składników. (ostatnią warstwą powinien być krem).

    4. Gotowe ciasto odstawić na co najmniej 4h ( a najlepiej na całą noc)do lodówki. Przed podaniem oprósz wierzch kakao przez sitko. Ja jeszcze przed podaniem kroje na kawałki i dekoruje rurkami waflowymi.

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22556