Składniki potrzebne do przepisu: Ciasto toffi z polewą czekoladową
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia: 3godz. 30min.
Czas przygotowania: 3 godz.
Czas pieczenia: 30 min.
jak przyrządzić Ciasto toffi z polewą czekoladową ?
Biszkopt (upiec 2 biszkopty):
do piany z białek dać cukier i cukier waniliowy. Wymieszać. Dodać żółtka i olej, a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mikserem na najmniejszych obrotach rozmieszać lekko mąkę, a dalej mieszać drewnianą łyżką. Wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą blachę. Piec ok 15-20min. W temp. 180-200 stopni.
Masa: mleko w puszce gotować 3 godziny. Po ostudzeniu zmiksować z margaryną i dodać ryż preparowany- ilość wg uznania. Wymieszać. Polewa czekoladowa:
cukier utrzeć z jajkiem, dodać kakao i wlewać gorącą roztopioną margarynę. Utrzeć dokładnie mikserem. Część masy dać na biszkopt i przykryć drugim biszkoptem. Następnie dać resztę masy, na nią nawilżone mlekiem herbatniki. Na wierzch dać polewę czekoladową. Można ją też udekorować np. Kolorową posypką. Smacznego