Przepis na Ciasto toffi z polewą czekoladową

Składniki potrzebne do przepisu: Ciasto toffi z polewą czekoladową

  • jajka 5 szt
  • mąka 5 łyżek
  • cukier 5 łyżek
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • olej 3 łyżki
  • cukier waniliowy
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 3godz. 30min.
    Czas przygotowania: 3 godz.
    Czas pieczenia: 30 min.

     

    jak przyrządzić Ciasto toffi z polewą czekoladową ?

    Biszkopt (upiec 2 biszkopty):

    do piany z białek dać cukier i cukier waniliowy. Wymieszać. Dodać żółtka i olej, a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mikserem na najmniejszych obrotach rozmieszać lekko mąkę, a dalej mieszać drewnianą łyżką. Wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą blachę. Piec ok 15-20min. W temp. 180-200 stopni.

    Masa: mleko w puszce gotować 3 godziny. Po ostudzeniu zmiksować z margaryną i dodać ryż preparowany- ilość wg uznania. Wymieszać. Polewa czekoladowa:

    cukier utrzeć z jajkiem, dodać kakao i wlewać gorącą roztopioną margarynę. Utrzeć dokładnie mikserem. Część masy dać na biszkopt i przykryć drugim biszkoptem. Następnie dać resztę masy, na nią nawilżone mlekiem herbatniki. Na wierzch dać polewę czekoladową. Można ją też udekorować np. Kolorową posypką. Smacznego

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22553