Przepis na Ciasto truskawki w czekoladzie

Ciasto truskawki w czekoladzie

Ile porcji: 12

Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 30 min.
Czas pieczenia: 30 min.

Jak przyrządzić Ciasto truskawki w czekoladzie?

Biszkopt rzucany:

Białka ubić z cukrami, dodać żółtka z proszkiem do pieczenia i na końcu wymieszać delikatnie z mąką. Przełożyć do tortownicy.

Piec około 30 minut.

Po upieczeniu biszkopt rzucić na ziemię z około 1/2 m, wtedy nie opadnie i będzie puszysty. (Dlatego nazywa się biszkopt rzucany).

Truskawki umyć, zmiksować. (Powinno być 2 szklanki przecieru) Zagotować w garnku mieszając, aby się nie przypaliły.

Do gorących truskawek wsypać galaretki i mieszać do rozpuszczenia. Wystudzić i jak masa zacznie krzepnąć, biszkopt przekroić, posmarować masą i wstawić do lodówki. Na końcu ubić śmietankę śnieżkę na mleku i dodać na końcu rozpuszczoną w odrobinie wody żelatynę. Wyłożyć na biszkopt, wstawić do lodówki niech zastygnie.

Na końcu rozpuścić czekoladę, dodając 1 łyżkę mleka.

Maczać truskawki w czekoladzie i układać na wierzchu na śmietanie. Udekorować listkami mięty.

Wstawić jeszcze na godzinę do lodówki.