Przepis na Ciasto z czereśniami

Ciasto z czereśniami

Ile porcji: 10

Łączny czas przyrzadzenia: 55min.
Czas przygotowania: 20 min.
Czas pieczenia: 35 min.

Jak przyrządzić Ciasto z czereśniami?

Białka ubijamy z solą. Dodajemy cukier, stopniowo żółtka, ocet i mieszamy. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Pieczemy 35 minut w temp. 180 stopni. Po wystudzeniu przekrawamy na 2 części.

MASA I

10 dag. masła lub margaryny ucieramy z 1 puszką masy krówkowej i rozsmarowujemy na biszkopcie.

MASA II

1 sernik błyskawiczny w proszku np. (Dr.Oetker) zrobić; jak pisze na opakowaniu i wylewamy na masę krówkową.

Wstawiamy do lodówki i przygotowujemy 2 galaretki wiśniowe rozpuszczone w 3 szklankach gorącej wody. Na serniczku układamy czereśnie i zalewamy galaretką. Wstawiamy do lodówki.

Druga część biszkoptu zostaje – można wykorzystać do innego ciasta lub zamrozić.