Przepis na Ciasto z kisielem

Ciasto z kisielem

Ile porcji: 11

Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 30min.
Czas przygotowania: 90 min.

Jak przyrządzić Ciasto z kisielem?

Na biszkopt:

jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem i kisielem, na przemian z olejem. Ciasto wlać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki 24 x 28 cm, piec w temp. 180 stopni C przez około 25-30 minut.

Na masę:

kisiele ugotować na kompocie, połączyć z rozpuszczoną żelatyną.

Na pianę:

śmietanę ubić z mlekiem, dodać rozpuszczoną żelatynę w szklance wody, lekko tężejącą galaretkę.

Ostudzone ciasto przekroić wzdłuż, płaty ciasta przełożyć gorącą masą, (można na cieście ułożyć wydrylowane wiśnie z kompotu), na wierzchu rozsmarować piankę. Dowolnie udekorować.