Przepis na Ciasto z kremem i bakaliami

Ciasto z kremem i bakaliami

Ile porcji: 20

Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 60 min.

Jak przyrządzić Ciasto z kremem i bakaliami?

Jajka wybić oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Cały czas ubijając dodać żółta, cukier i wodę.

Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia. Wmieszać do masy jajecznej.

Ciasto wylać na natłuszczoną blaszkę albo wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok 30 min w 180 stopniach.

Wystudzić i przekroić na połowy.

Budyń ugotować na mleku z dodatkiem cukru i wystudzić.

Rodzynki opłukać i sparzyć. Wystudzony budyń utrzeć albo zmiksować z masłem i kawą.

Spodnią część ciasta posmarować dżemem i niewielką ilością masy budyniowej i posypać orzechami, rodzynkami drobno połamaną czekoladą. Część masy odłożyć do posmarowania wierzchu ciasta a resztę wyłożyć na orzechy, rodzynki i czekoladę.

Przykryć drugą połową ciasta posmarować kremem i posypać wiórkami albo kolorową posypką.

Schłodzić.