Przepis na Cytrynowa drożdżówka do odrywania

Składniki potrzebne do przepisu: Cytrynowa drożdżówka do odrywania

  • mąka pszenna 350 g
  • cukier 50 g
  • drożdże 18 g
  • mleko 1/3 szklanki
  • masło 55 g
  • woda 1/4 szklanki
  • >ekstrakt waniliowy 1,5 łyżeczki
  • jajka 2 szt.
  • cukier 1/2 szklanki
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 30min.
    Czas przygotowania: 60 min.
    Czas pieczenia: 30 min.

     

    jak przyrządzić Cytrynowa drożdżówka do odrywania ?

    Dwie szklanki mąki wymieszać z cukrem, drożdżami i solą w misce miksera. Mleko z masłem mocno podgrzać, aż masło się rozpuści, zdjąć z palnika, dodać wodę i odstawić aż troszkę przestygnie – dodać wanilie i wymieszać. Wlać do miski z mąką i wymieszać łopatką. Wyrabiać mikserem dodając jajka po jednym. Dodać następne 1/2 szklanki mąki i jeszcze chwilkę wyrabiać, aż ciasto będzie miękkie i gładkie (ale ciągle lepiące). Przełożyć na posypaną mąką stolnicę i wyrabiać kilka minut, podsypując ewentualnie pozostałą mąką – końcowe ciasto powinno być miękkie i elastyczne jak plastelina i nie kleić się do rąk. Przełożyć do miski, przykryć i zostawić w ciepłym miejscu na 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość. W tym czasie wymieszać cukier ze skórkami cytrusowymi w małej miseczce, rozpuścić masło i wysmarować masłem foremkę keksową 22 x 12cm. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, rozwałkować na prostokąt o wymiarach 50 x 30cm, posmarować masłem i pokroić na 5 poprzecznych pasów (30 x 10cm). Rozsypać na pierwszym 1, 5 łyżki mieszanki cukru ze skórkami, przykryć drugim i tak dalej, kończąc na warstwie cukru. Teraz pokroić ciasto znowu w poprzek na 6 równych pasków (10 x 5cm) i układać je na sztorc w wąskiej formie. Powinno zostać trochę luźnego miejsca po bokach. Przykryć i zostawić do ponownego wyrośnięcia na około 45 – 60 minut. Rozgrzać piekarnik do 180oc, piec około 30 minut, aż ładnie się zrumieni na wierzchu. Przestudzić w formie 15 minut, wyjąć i ewentualnie polukrować.

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22556