Przepis na Czekoladowe z brzoskwiniami

Składniki potrzebne do przepisu: Czekoladowe z brzoskwiniami

  • mąka 2 szklanki
  • cukier 1 szklanka
  • margaryna 25 dag
  • kakao 4 łyżki
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • jajka 4 sztuki
  • >maślanka brzoskwiniowa 2 szklanki
  • śmietana 30 % 1 szklanka
  • żelatyna 5 łyżeczek
  • cukier puder 2 łyżki
  • >brzoskwinie z syropu 1/2 kg
  • czekolada gorzka 10 dag
  • >likier brzoskwiniowy 50 ml
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 35min.
    Czas przygotowania: 60 min.
    Czas pieczenia: 35 min.

     

    jak przyrządzić Czekoladowe z brzoskwiniami ?

    CIASTO

    Rozpuścić margarynę z cukrem, dodać kakao, dolać 1/2 szklanki wody i gotować przez około 5 min, zostawić do ostudzenia. Oddzielić białka od żółtek, z białek ubić pianę. Do ostudzonej masy czekoladowej dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz żółtka, ucierać tak długo, aż powstaną pęcherzyki powietrza. Na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Gotowe ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem. Piec w temp. 180st.

    KREM

    Żelatynę rozpuścić w małej ilości gorącej wody, wymieszać z maślanką. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i delikatnie połączyć z maślanką. Brzoskwinie pokroić na mniejsze kawałki i połączyć z gęstniejącą masą. Ostudzone ciasto przekroić na dwa placki, dolny nasączyć likierem brzoskwiniowym i posmarować gęstniejącym kremem. Przykryć drugim plackiem. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, polać wierzch ciasta. Dowolnie udekorować.

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22556