Przepis na Francuskie ciasteczka z jabłkami

Składniki potrzebne do przepisu: Francuskie ciasteczka z jabłkami

  • mrożone ciasto francuskie 1 płat
  • jabłka 3 szt
  • cynamon 1 łyżeczka
  • cukier 1 do smaku
  • jajko 1 szt
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 15min.
    Czas przygotowania: 75 min.

     

    jak przyrządzić Francuskie ciasteczka z jabłkami ?

    Ciasto rozmrozić i rozwinąć, pociąć na spore prostokąty. Jabłka obrać i pokroić w malutką kosteczkę. Każdy prostokąt pokryć cienką warstwą jabłek z pozostawieniem wolnego brzegu. Jabłuszka posypać cynamonem i cukrem. Sklejać zgrabne, podłużne ciasteczka. Wierzch kilkakrotnie naciąć. Każde ciastko posmarować rozbełtanym jajkiem albo samym żółtkiem i posypać obficie cukrem kryształem. Ciastka układać na blasze wyłożonej sreberkiem i piec krótko aż ładnie wyrosną w mocno nagrzanym piekarniki do ok. 220 stopni.

    Najlepiej podawać zaraz po upieczeniu. Raczej nie powinno się ich długo przechowywać bo ciasto robi się mało kruche i traci właściwości. Dla urozmaicenia można zamiast jabłek użyć jagód, marmolady albo połówek moreli z puszki czy ananasów (wcześniej koniecznie osuszonych) i położonych na podwójnie złożone kwadraty ciasta francuskiego.

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22556