Składniki potrzebne do przepisu: Francuskie ciasteczka z jabłkami
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 15min.
Czas przygotowania: 75 min.
jak przyrządzić Francuskie ciasteczka z jabłkami ?
Ciasto rozmrozić i rozwinąć, pociąć na spore prostokąty. Jabłka obrać i pokroić w malutką kosteczkę. Każdy prostokąt pokryć cienką warstwą jabłek z pozostawieniem wolnego brzegu. Jabłuszka posypać cynamonem i cukrem. Sklejać zgrabne, podłużne ciasteczka. Wierzch kilkakrotnie naciąć. Każde ciastko posmarować rozbełtanym jajkiem albo samym żółtkiem i posypać obficie cukrem kryształem. Ciastka układać na blasze wyłożonej sreberkiem i piec krótko aż ładnie wyrosną w mocno nagrzanym piekarniki do ok. 220 stopni.
Najlepiej podawać zaraz po upieczeniu. Raczej nie powinno się ich długo przechowywać bo ciasto robi się mało kruche i traci właściwości. Dla urozmaicenia można zamiast jabłek użyć jagód, marmolady albo połówek moreli z puszki czy ananasów (wcześniej koniecznie osuszonych) i położonych na podwójnie złożone kwadraty ciasta francuskiego.