Przepis na Hiszpan Anny

Składniki potrzebne do przepisu: Hiszpan Anny

  • jajka 8 szt
  • mąka 25 dkg
  • cukier 3/4 szkl
  • kakao 2 łyżki
  • proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 10min.
    Czas przygotowania: 90 min.
    Czas pieczenia: 40 min.

     

    jak przyrządzić Hiszpan Anny ?

    Ciasto:

    Białka ubić z cukrem, dodawać po jednym żółtku, dalej ubijając. Dodać mąkę z kakao i proszkiem- przesiane przez sitko. Upiec w temperaturze 180 stopni około 30 minut. Wielkość blaszki- 24 x 42 cm. Po wystudzeniu przeciąć na dwa blaty.

    Krem:

    1 szklankę mleka dać gotować razem z cukrem. W 1/2 szklanki mleka roztrzepać żółtka i mąkę ziemniaczaną – wylać na gotujące się mleko i ugotować budyń. Odstawić do wystudzenia. W misce utrzeć masło z margaryną na gładką masę, dodawać po łyżce wystudzony budyń, na sam koniec wlać kieliszek spirytusu i zamieszać. Odłożyć 1/3 kremu i dodać kakao – wymieszać.

    Łączenie ciasta: Połowa blatu – połowa białego kremu – część bakalii – drugi blat – biały krem – ciemny krem – bakalie

    Uwaga! Dla wzbogacenia smaku pierwszy blat można posmarować dżemem z czarnej porzeczki, a następnie nałożyć krem.