Przepis na Jabłecznik po królewsku

Składniki potrzebne do przepisu: Jabłecznik po królewsku

  • mąka 1,5 szklanki
  • margaryna 13 dag
  • cukier 3/4 szklanki
  • jajka 3 sztuki
  • mleko 3 łyżki
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • sok pomarańczowy 1 litr
  • budyń śmietankowy 3 opakowania
  • >duże jabłka 6 sztuk
  • śmietana kremówka 0,5 litra
  • cukier puder 5 łyżek
  • czekolada gorzka 90 g
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 20min.
    Czas przygotowania: 50 min.
    Czas pieczenia: 30 min.

     

    jak przyrządzić Jabłecznik po królewsku ?

    Ciasto:

    Margarynę utrzeć z cukrem, dodać jajka. Następnie ucierać, dodając mąkę, mleko i proszek do pieczenia.

    Piec w temp 180 st. przez 30-35 min.

    Nadzienie:

    Budyń ugotować, używając zamiast mleka soku pomarańczowego. Do gorącego budyniu dodać starte na tarce jabłka.

    Przestudzone nadzienie wyłożyć na ciasto, na wierzch wyłożyć ubitą z cukrem pudrem śmietanę kremówkę i posypać startą czekoladą. Odstawić do lodówki do zastygnięcia.