Przepis na Jabłkowy piernik

Składniki potrzebne do przepisu: Jabłkowy piernik

  • mąka tortowa 1,5 szklanki
  • mąka ziemniaczana 0,5 szklanki
  • przyprawa do piernika 1 szt.
  • jajka 4 szt.
  • cukier 10 dag
  • miód 100 ml
  • proszek do pieczenia 1 szt
  • olej 3/4 szklanki
  • >kwaśna śmietana 2 łyżki
  • jabłka 3 szt.
  • galaretka cytrynowa 1 szt.
  • masło 10 dag
  • cukier 10 dag
  • mąka pszenna 15 dag
  • cynamon 1/2 łyżeczki
  • tłuszcz do formy
  • bułka tarta do formy
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
    Czas przygotowania: 1 godz.

     

    jak przyrządzić Jabłkowy piernik ?

    Do miski wbić jajka, dodać 10 dag cukru i utrzeć na puszystą masę. Powoli dodawać miód (cały czas ucierając). Dodać wymieszane ze sobą obie mąki, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika, delikatnie wymieszać. Porcjami dodawać olej i śmietanę. Ponownie wymieszać. Ciasto wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą formę. Jabłka obrać i pokroić na nieduże cząstki. Wyłożyć na ciasto. Wykonać kruszonkę z masła, mąki pszennej, cukru i cynamonu. Wyłożyć na jabłka. Piec przez ok. 40 minut w 170 st. C. Na wystudzone ciasto wylać przestudzoną i tężejącą galaretkę. Wykonać ją według przepisu na opakowaniu, stosując ok. 250-300 ml wody.