Przepis na Kruche motylki

Składniki potrzebne do przepisu: Kruche motylki

  • mąka 40 dag
  • masło 25 dag
  • cukier 25 dag
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • kakao 2 łyżki
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 25min.
    Czas przygotowania: 60 min.
    Czas pieczenia: 25 min.

     

    jak przyrządzić Kruche motylki ?

    Na stolnicę przesiać mąkę, zrobić dołek, dodać miękkie masło.

    Następnie dodać cukier, oraz proszek do pieczenia, energicznie zarobić ciasto.

    Gotowe ciasto podzielić na 2 części, jedną większą część odstawić, drugą mniejszą połączyć z kakao.

    Przygotowane jasne ciasto cienko rozwałkować, wycinać większą foremką motylki. Następnie rozwałkować cienkie ciasto, wycinać za pomocą małej foremki motylki.

    Na wycięte jasne duże motylki nakładamy mniejsze motylki ciemne, przyciskami.

    Gotowe motylki układamy na blaszce, pieczemy 25 minut w temperaturze 180.

    Upieczone motylki po wystudzeniu dekorujemy cukrowymi pisakami.