Przepis na Makowe ślimaczki

Składniki potrzebne do przepisu: Makowe ślimaczki

  • mleko 220 ml
  • drożdże świeże 25 g
  • cukier 4 łyżki
  • mąka pszenna typ 650 3,5 szklanki
  • masło 100 g
  • sól szczypta
  • >masa makowa domowa lub kupna
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 35min.
    Czas przygotowania: 20 min.
    Czas pieczenia: 15 min.

     

    jak przyrządzić Makowe ślimaczki ?

    Do letniego mleka wrzucamy cukier i drożdże, mieszamy aż się rozpuszczą.

    Dodajemy do mąki wymieszanej z solą.

    Wlewamy rozpuszczone letnie masło i zagniatamy ciasto. Odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.

    Po tym czasie zagniatamy ponownie i rozwałkowujemy na stolnicy na duży prostokąt. Smarujemy masą makową (domową lub z puszki), zwijamy roladę. Kroimy na 2 – cm kawałki.

    Układamy na blasze i wstawiamy do zimnego piekarnika, włączamy na 200 stopni. Pieczemy 15 minut. Studzimy.

    Można polukrować.