Przepis na Makrele pieczone w folii

Składniki potrzebne do przepisu: Makrele pieczone w folii

  • >makrela 4 szt
  • pomidor 1 szt
  • cebula 1 szt
  • masło 4 łyżki
  • olej 4 łyżki
  • natka pietruszki 6 gałązek
  • cytryna 2 szt
  • sól 1 do smaku
  • pieprz biały 3 szczypty
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 30min.
    Czas przygotowania: 90 min.

     

    jak przyrządzić Makrele pieczone w folii ?

    Spraw ryby, opłucz, osusz i natrzyj solą. Cebulę obierz, posiekaj, a potem wymieszaj z olejem, 2 łyżkami soku z cytryny i przypraw pieprzem. Zaprawę rozłóż na rybach, nakryj i wstaw na godzinę do lodówki.

    Masło rozetrzyj, przypraw sokiem z cytryny, teraz uformuj wałeczek, obtocz go w startej skórce z cytryn, pokrój w talarki i wstaw do lodówki.

    Teraz przygotuj 4 arkusze folii aluminiowej, posmaruj je olejem i na każdym połóż rybę razem z zaprawą. Podnieś brzegi folii i mocno zaciśnij nad rybą. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni na 15-20 minut.

    Po upieczeniu wyjmij ryby z piekarnika, rozchyl folię, zawartość udekoruj plasterkami pomidora, talarkami uprzednio przygotowanego masła cytrynowego i natką pietruszki. Podawaj z sałatką z pomidorów.