Przepis na Makowiec wykwintny

Makowiec wykwintny

Ile porcji: 11

Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 15min.
Czas przygotowania: 75 min.

Jak przyrządzić Makowiec wykwintny?

Żółtka i margarynę utrzeć do białości.

Cały czas ucierając dodawać po trochu sok i skórkę cytrynową otartą z 1 cytryny oraz mąkę z proszkiem na końcu pianę ubitą na sztywno z białek.

Mak sparzyć, zemleć w maszynce.

Żółtka przeznaczone na masę utrzeć z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i olejkiem rumowym, dodać białka ubite na sztywną pianę, na końcu mak i wszystko dokładnie wymieszać.

Połowę ciasta wylać na blachę wyłożoną papierem.

Na ciasto wyłożyć masę makową, przykryć resztą ciasta, wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i upiec na złoty kolor (ok 40 minut)

Składniki polewy zagotować w rondelku, cały czas mieszając.

Lekko przestudzone ciasto oblać polewą.