Składniki potrzebne do przepisu: Makowiec zawijany
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 1 godz.
jak przyrządzić Makowiec zawijany ?
Ponadto:
– lukier
– trochę maku do dekoracji
– pergamin
– olej
Ciasto drożdżowe:
(mąka pszenna – 2 szklanki, mleko – 120 ml, margaryna – 100 gram, żółtka – 4 sztuk, drożdże – 30 gram, cukier biały – 4 lyzki stolowe, olej – 1 łyżka stołowa, sól – 1/2 łyzeczki, spirytus – 1 łyżka stołowa, cukier waniliowy – 16 gram)
1.Drożdże rozpuścić z cukrem oraz mlekiem i odstawić na około 15 minut.
2.Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto, dodając na koniec rozpuszczony tłuszcz. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Masa makowa:
(mak niebieski – 500 gram, cukier – 250 gram, rodzynki – 100 gram, orzechy włoskie – 50 gram, miód – 1 łyżka, cynamon – 2 łyżeczki, olejek migdałowy – 1 sztuka, margaryna – 1 łyżka)
1.Mak zaparzyć w 500 ml wrzącej wody, odstawić do wystygnięcia, dwukrotnie zemleć.
2.Dodać pozostałe składniki (na końcu delikatnie wymieszać z ubitym białkiem).
Ciasto podzielić wg uznania, rozwałkować prostokątne placki, nałożyć masę makową, zawinąć w posmarowany olejem pergamin, zostawiając około 3 cm (nie zakrywając boków).
Piec w temp. 180-190 stopni przez około 30-40 minut.
Ciasto polać lukrem i posypać makiem
Smacznego