Przepis na Marcinek

Marcinek

Ile porcji: 10

Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 45min.
Czas przygotowania: 60 min.
Czas pieczenia: 45 min.

Jak przyrządzić Marcinek?

Mąkę z sodą przesiewamy do miski, dodajemy jajka, margarynę, cukier, śmietanę, cukier waniliowy, wyrabiamy ciasto, dzielimy je na 13 – 16 równych części. Rozwałkowujemy placki. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni około 5 minut każdy – na papierze do pieczenia. Do miski wlewamy śmietanę, miksujemy, następnie dodajemy cukier, cukier waniliowy, kwasek cytrynowy. Powstałą masą przekładamy upieczone placki, górę przykrywamy folią lub papierem, obciążamy deseczką. Odstawiamy, aż wszystko zmięknie. Wstawiamy do lodówki. Górę ciasta możemy dodatkowo polać masą lub polewą. Smacznego.