Przepis na Mazurek makowy

Mazurek makowy

Ile porcji: 10

Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 30 min.
Czas pieczenia: 30 min.

Jak przyrządzić Mazurek makowy?

Z podanych składników zagnieść ciasto, włożyć na 30 minut do lodówki, a następnie rozwałkować, przełożyć na blachę. Część ciasta odłożyć. Piec 20 minut w temp. 220 stopni. Mak sparzyć, zemleć, utrzeć z cukrem, cukrem wanilinowym i żółtkami. Białka ubić, pianę połączyć z masą makową. Margarynę stopić. Dodać masę makową i bakalie, podgrzewać. Gęstniejącą masę wylać na ciasto. Z odłożonego ciasta wyciąć paski, ułożyć je na masie makowej. Ciasto piec w temp. 220 stopni przez 10 minut.