Przepis na Mazurek pomarańczowy

Mazurek pomarańczowy

Ile porcji: 6

Łączny czas przyrzadzenia: 5min.
Czas przygotowania: 5 min.

Jak przyrządzić Mazurek pomarańczowy?

Utrzeć masło z cukrem, aż uzyska konsystencję śmietany, cały czas ucierając dodawać jaja, pod koniec wsypać mąkę i kakao.

Z ciasta upiec dwa jednakowe placki.

Na małym ogniu, stale mieszając, zagotować mleko z cukrem i cukrem waniliowym.

Gdy masa nabierze kremowego koloru, a kropla spadająca z łyżki ciągnie za sobą nitkę, zdjąć masę z ognia i mieszając ostudzić.

Ostudzoną masę kajmakową dodać do utartego (w oddzielnym naczyniu) na puszystą masę masła.

Ostudzone placki przełożyć marmoladą, oblać masą kajmakową, ułożyć na niej warstwę pomarańczy pokrojonych w cieniutkie plasterki i przykryć je resztą masy kajmakowej.

Udekorować również cząstkami pomarańczy.