Przepis na Mazurek serowy wielkanocny

Mazurek serowy wielkanocny

Ile porcji: 30

Łączny czas przyrzadzenia: 3godz. 30min.
Czas przygotowania: 3 godz.
Czas pieczenia: 30 min.

Jak przyrządzić Mazurek serowy wielkanocny?

Ciasto:

Mąkę posiekać z masłem. Dodać żółtko i szybko zanieść. Włożyć na 2 godziny do lodówki. Rozłożyć na blaszce jak najcieńszą warstwę i podpiec w 180 stopniach C, ok. 10 minut na blado.

Masa serowa:

Masło utrzeć z żółtkami, cukrem i serem, dodając stopniowo wszystkie składniki. Z laski wanilii wyskrobać miąższ, dodać do masy i jeszcze chwilę miksować. Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać z masą. Wyłożyć na upieczone ciasto i piec w 180-190 stopniach ok. 30 minut. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.