Jak przyrządzić Mazurek stefankowy?

Składniki Mazurka Stefankowego

Aby stworzyć prawdziwe dzieło sztuki w postaci Mazurka Stefankowego, potrzebujesz odpowiednich składników. Oto lista niezbędnych produktów:

  • Ciasto:
    • 300g mąki pszennej
    • 200g masła
    • 1 jajko
    • 100g cukru pudru
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa marcepanowa:
    • 200g masy marcepanowej
    • 2 żółtka
    • 2 łyżki cukru
    • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • Dodatki:
    • 100g bakalii (rodzynki, kandyzowane owoce)
    • 100g posiekanych orzechów (migdały, orzechy włoskie)
  • Dekoracje:
    • 200g czekolady
    • Kolorowe lukry do dekoracji

Przygotowanie Ciasta

1. Zagnieść ciasto

Rozpocznij przygotowanie Mazurka Stefankowego od zagniatania ciasta. W misce wymieszaj mąkę, cukier puder oraz proszek do pieczenia. Następnie dodaj pokrojone w kostkę zimne masło i jajko. Zagniataj składniki, aż uzyskasz jednolite ciasto. Owiń je folią spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej 30 minut.

2. Przygotowanie masy marcepanowej

W międzyczasie możesz przygotować masę marcepanową. W misce rozdrobnij masę marcepanową, dodaj żółtka, cukier oraz mąkę ziemniaczaną. Wszystko dokładnie wymieszaj, aż powstanie gładka masa.

Pieczenie Mazurka

3. Rozwałkowanie ciasta

Po wyjęciu ciasta z lodówki, podziel je na dwie części (jedna część powinna być większa od drugiej). Większą część rozwałkuj na grubość około 0,5 cm i wyłóż nią dno formy do pieczenia.

4. Nakładanie masy marcepanowej

Następnie na rozwałkowane ciasto nałóż przygotowaną wcześniej masę marcepanową. Rozprowadź ją równomiernie, zachowując niewielki odstęp od brzegów.

5. Dodatki

Posyp masę marcepanową rodzynkami, kandyzowanymi owocami oraz posiekanymi orzechami.

6. Dekoracje

Na wierzch mazurka możesz nałożyć płynną czekoladę, tworząc różne wzory i dekoracje. Pozwól swojej kreatywności swobodnie wyrazić się na powierzchni ciasta.

Pieczenie

7. Pieczenie w piekarniku

Całe dzieło sztuki wstaw do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i piecz przez około 30-35 minut, aż ciasto nabierze złocistego koloru.

8. Dekoracja finałowa

Po wyjęciu z piekarnika, ostudź mazurek. Następnie ozdób go kolorowym lukrem według własnego pomysłu. Możesz wykorzystać różne kolory, tworząc piękne wzory i ozdoby.

0/5 (0 Reviews)
Default image
admin
Articles: 22553