Przepis na Mazurek Wielkanocny

Mazurek Wielkanocny

Ile porcji: 20

Łączny czas przyrzadzenia: 35min.
Czas przygotowania: 20 min.
Czas pieczenia: 15 min.

Jak przyrządzić Mazurek Wielkanocny?

Do miski wsypać mąkę, cukier, cukier waniliowy, dodać jajko i żółtka oraz smalec i margarynę w temperaturze pokojowej. Dodać olejek pomarańczowy, sodę. Wszystkie składniki połączyć, zagnieść ręką ciasto. Jeśli będzie za gęste, dodawać tyle śmietany, aby po wyrobieniu było elastyczne i nie kruszyło się. Rozwałkować na grubość 1 cm – wycinać foremkami na mazurki dnem do góry, wykrawać i po odwróceniu docisnąć do ścianek foremki i nakłuć widelcem. Piec na złoty kolor około 20 minut. Po wystudzeniu polać kolorowym lukrem. Lukier robimy tak: sok z cytryny wyciskamy i mieszamy z cukrem pudrem. (1 szklanka cukru pudru na sok z jednej cytryny) konsystencja lukru musi być gęsta. Dzielimy na kilka części, tyle ile mamy barwników. Lukrujemy na wierzchu mazurki kolorowym lukrem i dekorujemy wedle uznania.