Przepis na Metrowiec

Metrowiec

Ile porcji: 20

Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 15min.
Czas przygotowania: 30 min.
Czas pieczenia: 45 min.

Jak przyrządzić Metrowiec?

Ciasto jasne: oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą, masę. Powoli dolewać olej i wodę, cały czas miksując. Na końcu wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę, wmieszać delikatnie do przygotowanego ciasta. Ciasto wlać do blaszki o wymiarach 12×36 cm i piec około 45 minut w temperaturze 170oc. Ostudzić. Ciasto kakaowe: takie same składniki tyle, że odejmujemy 3łyżki mąki i zamiast tego dodajemy kakao. Ciasto ciemne przygotowujemy dokładnie w ten sam sposób, tylko dodając kakao. Najlepiej razem z mąka. Masa budyniowa: 2 szklanki mleka ugotować z cukrem. Resztę mleka rozrobić z mąką na gładką, bez grudkową masę. Rozrobioną mąkę i z mlekiem wlać do wrzącego mleka, pogotować do zgęstnienia. Odstawić, całkowicie ostudzić. Masło utrzeć na gładką masę. Powoli dodawać masę budyniową, cały czas miksując. Każde z ciast pokroić na kawałki. Przekładać na przemian ciasto jasne i ciemne, przesmarowując masłem. Wyjdą z tego dwa metrowce wielkości blaszki w jakiej piekliśmy. Gotowe ciasto polewamy czekoladą. Wedle smaku można oprószyć jeszcze migdałami.