Przepis na Mini pączuszki

Składniki potrzebne do przepisu: Mini pączuszki

  • masło 150 g
  • mleko 500 ml
  • drożdże 100 g
  • cukier 150 g
  • sól 1 łyżeczka
  • mąka 1 kg
  • smalec ok 4 kostki
  • cukier puder do posypania
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
    Czas przygotowania: 1 dni

     

    jak przyrządzić Mini pączuszki ?

    Pokruszone drożdże zalać ciepłym mlekiem,dodać 2 łyżeczki cukru,wymieszać,przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.Gdy rozczyn wyrośnie połączyć go z resztą składników i zagnieść ciasto drożdżowe,odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.Z ciasta urywać małe kawałki wielkości orzecha włoskiego i formować z nich kuleczki.Rozpuścić smalec w garnku i gdy się rozgrzeje wkładać pączki(pamiętajmy aby po rozgrzaniu tłuszczu i włożeniu pączków zmniejszyć ogień gdyż wtedy uchronimy je przed przypaleniem).Pączki smażyć z obu stron na złoty kolor.Po usmażeniu wykładać je na papierowe ręczniki aby ociekły z tłuszczu.Następnie posypywać cukrem pudrem (jeśli ktoś chce może zrobić z cukru pudru i wody lukier i je polukrować).Równie dobre są także bez pudru czy lukru.Smacznego

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22553