Składniki potrzebne do przepisu: Mini ptysie
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia: 35min.
Czas przygotowania: 15 min.
Czas pieczenia: 20 min.
jak przyrządzić Mini ptysie ?
250 ml wody zagotować z masłem i solą. Przesianą mąkę dodać do gorącej wody i na średnim ogniu mieszając tak długo aż masa będzie gładka i zacznie odrywać się od ścianek. Lekko przestudzić. Wbić po jednym jajku ciągle mieszając mikserem na wolnych obrotach. Piekarnik rozgrzać do 180st.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do szprycy z otworem największej gwiazdki i wyciskać małe porcje na papier. Piec ok 20 minut do zrumienienia. Odstawić do ostygnięcia. 300ml śmietany ubić na sztywno, dodać 2 łyżki przesianego cukru pudru. Śmietanę przełożyć do szprycy i napełnić ptysiowe kulki. Odstawić do lodówki