Przepis na Nutellotta

Składniki potrzebne do przepisu: Nutellotta

  • czekolada gorzka 250 gr.
  • masło 100 gr.
  • mleko 100 gr.
  • cukier 100 gr.
  • mąka 200 gr.
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • jajka 4
  • sól szczypta
  • śmietana do ubijania 250 ml.
  • >nutella 400 gr.
  • czekolada starta do dekoracji
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
    Czas przygotowania: 1 dni

     

    jak przyrządzić Nutellotta ?

    Włożyć do garnka czekoladę, masło, i mleko. Rozpuścić czekoladę (nie zagotować). Ubić żółtka z cukrem. Białka ubić oddzielnie na sztywną pianę. Do żółtek dodać ostudzoną czekoladę rozpuszczoną, mąkę, proszek i szczyptę soli, wymieszać delikatnie i dodać białka wymieszać łyżką. Piec w 180° przez 30 minut w tortownicy o średnicy 24 cm. Ostudzony placek przeciąć na pół. Przygotować masę: ubić śmietanę i dodać delikatnie nutellę, wymieszać. Użyć jako nasącz mleko i posmarować w środku połową masy, położyć wierzch placka, nasączyć mlekiem i wyłożyć resztę masy, rozprowadzając ją także na boki. Posypać czekoladą startą i włożyć do lodówki aby schłodzić.

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22556