Przepis na Pączki hiszpańskie – oponki

Pączki hiszpańskie – oponki

Ile porcji: 4

Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 1 godz.

Jak przyrządzić Pączki hiszpańskie – oponki?

W garnku zagotować szklankę wody z masłem i szczyptą soli. Zmniejszyć ogień i na wrzątek jednym ruchem wsypać przesianą mąkę, cały czas energicznie mieszając. Ucierać ciasto, aż będzie gładkie i zacznie odstawać od ścianek garnka. Ostudzić. Ciasto zmiksować z wbijanymi kolejno jajkami. Przełożyć do szprycy. Wycisnąć kółka ciasta o średnicy 6 – 7 cm. Olej rozgrzać w szerokim rondlu. Partiami wkładać pączki. Smażyć 4 – 5 minut z każdej strony, olej powinien mieć temperaturę około 180ºc. Wyjąć, osączyć na bibule. Cukier puder utrzeć z 2 – 3 łyżkami wrzątku i sokiem. Pączki odstawić do ostudzenia. Udekorować lukrem. Z podanego przepisu wyszło mi 13 oponek (rozmiaru sklepowego)