Przepis: Pączki jak u mamy
Ile porcji: 11
Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
Czas przygotowania: 1 dni
Jak przyrządzić Pączki jak u mamy?
Rozczynić drożdże z mlekiem, w czasie gdy będą rosły ubić żółtka z cukrem. Połączyć obie masy, dodać alkohol, mąkę, na końcu rozpuszczone masło. Wyrabiać aż masa będzie gładka. Pozostawić pod serwetą do wyrośnięcia. Nabierać łyżką niewielką ilość ciasta (ok. 3 dkg, rozpłaszczać je na dłoni umaczanej w maśle, nakładać konfiturę, starannie zlepiając. Układać na posypanej mąką serwecie, aby podrosły. Smażyć w gorącym tłuszczu po obu stronach. Wyjmować widelcem, posypywać cukrem pudrem. Powinno wyjść 32 szt. Z podanej porcji.