Przepis na Pączki z orzechami robione inaczej

Pączki z orzechami robione inaczej

Ile porcji: 11

Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 0min.
Czas przygotowania: 2 godz.

Jak przyrządzić Pączki z orzechami robione inaczej?

Z drożdży, 2 łyżeczek cukru i mleka zrobić rozczyn.

Mąkę przesiać do miski, wlać rozczyn, przysypać go warstwą mąki.

Odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.

Jajko wbić do l/2 szklanki ciepłej wody, dodać sól, skórkę z cytryny.

Wymieszać, dodać do rozczynu.

Wyrabiać ciasto, aż pojawią się pęcherzyki i zacznie odstawać od miski.

Przykryć, ponownie odstawić jeszcze na około 40 minut.

W szerokim rondlu rozgrzać tłuszcz.

Łyżką moczoną w zimnej wodzie nabierać porcje ciasta.

Wrzucać je na gorący tłuszcz, smażyć po 3 minuty z każdej strony. Po wyjęciu osaczyć, trzymać w cieple.

Miód i sok z cytryny podgrzać z pozostałym cukrem.

Pączki posmarować gęstym syropem, posypać orzechami.