Przepis na Pączki z różaną konfiturą

Pączki z różaną konfiturą

Ile porcji: 20

Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 10min.
Czas przygotowania: 120 min.
Czas pieczenia: 10 min.

Jak przyrządzić Pączki z różaną konfiturą?

Drożdże wymieszaj z 1/2 szklanki mleka i oraz 1 łyżką cukru. Odstaw w ciepłe miejsce na około 20 min. Do żółtek dodaj cukier oraz cukier waniliowy. Utrzyj, dodaj mąkę i zaczyn. Wyrabiaj rękami, dolewając tyle ciepłego mleka, aby ciasto było miękkie i sprężyste, ale nie rzadkie. Gdy ciasto zacznie odchodzić od miski, dodaj masło i spirytus. Ponownie wyrób. Odstaw na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Nadziewaj ciasto konfiturą i formuj pączki. Odstaw do wyrośnięcia. W garnku rozgrzej smalec. Wkładaj pączki i smaż na złoty kolor. Gotowe pączki polej lukrem i posyp pokrojonymi w drobną kostkę kandyzowanymi owocami.