Przepis na Pączusie babci z ziemniakami

Pączusie babci z ziemniakami

Ile porcji: 11

Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
Czas przygotowania: 1 dni

Jak przyrządzić Pączusie babci z ziemniakami?

Z łyżki czubatej mąki, łyżki cukru, 1/2 szklanki mleka i drożdży zrobić rozczyn, odstawić do wyrośnięcia. Gdy podrośnie, dodać żółtka+1 jako całe ubite z cukrem, zapach, resztę mąki i resztę mleka, oraz zmielone ziemniaki i spirytus, wyrobić ciasto. Na końcu dodać ciepłe stopione masło, wyrabiać aż będzie odchodzić od ręki. Wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką, wycinać szklanką krążki jednakowej wielkości, nakładać powidła, zawijać brzegi, formować kulki i układać na ścierce wysypanej mąką. Gdy podrosną, smażyć na gorącym tłuszczu. Po usmażeniu polać lukrem i posypać skórką pomarańczową. Lukier: cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny, aż będzie biały (musi mieć gęstość śmietanki) smacznego.