Składniki potrzebne do przepisu: Piegusek inaczej
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 10min.
Czas przygotowania: 90 min.
Czas pieczenia: 40 min.
jak przyrządzić Piegusek inaczej ?
Ciasto makowe: jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę (dość długo). Dodajemy pozostałe składniki i pieczemy ok 30 minut.
Ciasto ciemne: ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy pozostałe składniki i pieczemy również ok. 30 minut. Najlepiej sprawdzić patyczkiem.
Krem: odlewamy część mleka do rozrobienia budyniu. Resztę zagotowujemy. Do pozostałego mleka dodajemy obie mąki, żółtka, cukier oraz cappuccino i dobrze rozprowadzamy. Wlewamy do gotującego się mleka cały czas mieszając do powstania budyniu. Studzimy. Margarynę ucieramy z budyniem.
Poncz: wszystkie składniki ponczu należy połączyć i wymieszać.
Ciasto makowe przekrawamy na pół i lekko nasączamy. Jedną część smarujemy dowolnym dżemem i wykładamy połowę przygotowanego kremu. Następnie kładziemy ciasto ciemne i dobrze nasączamy ponczem, smarujemy dżemem i wykładamy pozostały krem. Przykrywamy drugą częścią ciasta makowego i lekko nasączamy. Wierzch ciasta smarujemy masą krówkową utartą z margaryną. Ozdabiamy polewą czekoladową.