Przepis na Piegusek inaczej

Składniki potrzebne do przepisu: Piegusek inaczej

  • jajka 6-7 sztuk
  • mak 1,5 szklanki
  • mąka ok 1 szklanki
  • cukier 3/4 szklanki
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 10min.
    Czas przygotowania: 90 min.
    Czas pieczenia: 40 min.

     

    jak przyrządzić Piegusek inaczej ?

    Ciasto makowe: jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę (dość długo). Dodajemy pozostałe składniki i pieczemy ok 30 minut.

    Ciasto ciemne: ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy pozostałe składniki i pieczemy również ok. 30 minut. Najlepiej sprawdzić patyczkiem.

    Krem: odlewamy część mleka do rozrobienia budyniu. Resztę zagotowujemy. Do pozostałego mleka dodajemy obie mąki, żółtka, cukier oraz cappuccino i dobrze rozprowadzamy. Wlewamy do gotującego się mleka cały czas mieszając do powstania budyniu. Studzimy. Margarynę ucieramy z budyniem.

    Poncz: wszystkie składniki ponczu należy połączyć i wymieszać.

    Ciasto makowe przekrawamy na pół i lekko nasączamy. Jedną część smarujemy dowolnym dżemem i wykładamy połowę przygotowanego kremu. Następnie kładziemy ciasto ciemne i dobrze nasączamy ponczem, smarujemy dżemem i wykładamy pozostały krem. Przykrywamy drugą częścią ciasta makowego i lekko nasączamy. Wierzch ciasta smarujemy masą krówkową utartą z margaryną. Ozdabiamy polewą czekoladową.

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22556