Przepis na Pleśniak z orzechami

Składniki potrzebne do przepisu: Pleśniak z orzechami

  • mąka 2.5 szkl
  • margaryna 1 kostka
  • jajka 6 szt
  • cukier 0.5 szkl
  • cukier waniliowy 1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia 1.5 łyżeczki
  • powidła śliwkowe 0.5 słoika
  • orzechy włoskie 30 dkg
  • >puder do posypania
  • kakao 3 łyżeczki
  • mąka ziemniaczana 2 łyżki
  • cukier 0.5 szkl
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 5min.
    Czas przygotowania: 5 min.

     

    jak przyrządzić Pleśniak z orzechami ?

    Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia dodać margarynę i posiekać dodać cukier żółtka jajek i cukier waniliowy zagnieść ciasto i podzielić na 3 części do jednej dodać kakao i zagnieść.

    Włożyć do zamrażalnika dwa kawałki jedno jasne i jedno ciemne zawinięte w folię i zamrozić. Pozostawiony kawałek ciasta rozwałkować włożyć do blachy wysmarowanej tłuszczem i oprószonej. Orzechy uprażyć i drobno pokroić.

    Ciasto posmarować powidłami posypać orzechami na to zetrzeć ciemne ciasto na tarce. Białka ubić na pianę wsypać cukier i mąkę ziemniaczaną i jeszcze chwilę ubijać. Pianę wyłożyć na ciemne ciasto i zetrzeć na nią jasne ciasto.

    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 55 minut. Po upieczeniu i przestudzeniu posypać cukrem pudrem

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22556