Składniki potrzebne do przepisu: Pleśniak z orzechami
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia: 5min.
Czas przygotowania: 5 min.
jak przyrządzić Pleśniak z orzechami ?
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia dodać margarynę i posiekać dodać cukier żółtka jajek i cukier waniliowy zagnieść ciasto i podzielić na 3 części do jednej dodać kakao i zagnieść.
Włożyć do zamrażalnika dwa kawałki jedno jasne i jedno ciemne zawinięte w folię i zamrozić. Pozostawiony kawałek ciasta rozwałkować włożyć do blachy wysmarowanej tłuszczem i oprószonej. Orzechy uprażyć i drobno pokroić.
Ciasto posmarować powidłami posypać orzechami na to zetrzeć ciemne ciasto na tarce. Białka ubić na pianę wsypać cukier i mąkę ziemniaczaną i jeszcze chwilę ubijać. Pianę wyłożyć na ciemne ciasto i zetrzeć na nią jasne ciasto.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 55 minut. Po upieczeniu i przestudzeniu posypać cukrem pudrem