Przepis na Pyszny jabłecznik Danusi

Składniki potrzebne do przepisu: Pyszny jabłecznik Danusi

  • mąka pszenna 40 dkg
  • masło 82% tłuszczu 25 dkg
  • cukier drobny 15 dkg
  • żółtka 4 szt
  • śmietana 18% gęsta 1 łyżka stołowa czubata
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka plaska
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
    Czas przygotowania: 1 godz.

     

    jak przyrządzić Pyszny jabłecznik Danusi ?

    Z podanych składników zagnieść ciasto i włożyć je do lodówki na 40 min.

    Przygotuj nadzienie: jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach i odciśnij lekko z soku.

    Wymieszaj z cynamonem, cukrem, bakaliami i mąką ziemniaczaną. Gdy jabłka są mało kwaśne możesz dodać trochę soku z cytryny (zapobiega brązowieniu jabłek).

    Blachę do pieczenia wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Ciasto podziel na 2 części. Jedną włóż do lodówki, drugą wylep blachę. Na ciasto wyłóż nadzienie i wyrównaj powierzchnię. Z pozostałego schłodzonego ciasta zrób wałeczki i ułóż na nadzieniu w kratkę lub zetrzyj ciasto na tarce.

    Szarlotkę piecz 50-60 min. w piekarniku nagrzanym do temp.180 stop.

    Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem lub polukrować kwaskowatym lukrem (cukier puder + sok z cytryny).

    Smacznego.

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22556