Składniki potrzebne do przepisu: Pyszny jabłecznik Danusi
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 1 godz.
jak przyrządzić Pyszny jabłecznik Danusi ?
Z podanych składników zagnieść ciasto i włożyć je do lodówki na 40 min.
Przygotuj nadzienie: jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach i odciśnij lekko z soku.
Wymieszaj z cynamonem, cukrem, bakaliami i mąką ziemniaczaną. Gdy jabłka są mało kwaśne możesz dodać trochę soku z cytryny (zapobiega brązowieniu jabłek).
Blachę do pieczenia wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Ciasto podziel na 2 części. Jedną włóż do lodówki, drugą wylep blachę. Na ciasto wyłóż nadzienie i wyrównaj powierzchnię. Z pozostałego schłodzonego ciasta zrób wałeczki i ułóż na nadzieniu w kratkę lub zetrzyj ciasto na tarce.
Szarlotkę piecz 50-60 min. w piekarniku nagrzanym do temp.180 stop.
Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem lub polukrować kwaskowatym lukrem (cukier puder + sok z cytryny).
Smacznego.